Diş kuronu nedir?

Diş kuronları, boşluk dolgular için çok büyük olduğunda, tüm diş yüzeyini korumak için bir kapak olarak yerleştirilir. Diş kuronları, kırık/yaralı/çürük dişlerin tedavisinde veya kozmetik amaçlı uygulanmaktadır.

Neden bir kuron gereklidir?
Bunun birkaç nedeni var. Örneğin:

  • Dişiniz çok büyük bir dolgu ile güçsüzleşmiş ise,
  • Renksiz dolgulara sahip iseniz ve dişinizin görünümünü iyileştirmek istiyorsanız,
  • Bir kuron ile korunması gereken bir kök dolgusu uygulanmış ise,
  • Bir kaza geçirdiniz ve dişiniz hasar gördü ise,

Kuron, bir köprünün veya takma dişin sıkıca yerinde tutulmasına yardımcı olabilir.

Bir kurona ihtiyacınız olabileceğini düşünüyorsanız, lütfen bir randevu alın ve ihtiyaçlarınızı diş hekimlerimiz ile görüşün.

Kuron hangi malzemelerden yapılır?

Kuronlar çok çeşitli malzemelerden yapılır ve pazara her zaman yeni malzemeler tanıtılır. Aşağıdaki seçenekleri sunuyoruz:

Kıymetli metal alaşımı destekli porselen: Bu kuronlar, porselen kaynaştırılmış veya yüzeye yapıştırılmış metal bir tabandan oluşur. Sağlam kuronlar olarak kabul edilirler, ancak bazen küçük porselen parçaları alttaki metali parçalayabilir. Diğer bir dezavantaj ise kuronun daha kalın olması yani diş hekiminin hazırlık sırasında daha fazla diş yapısını çıkarmak zorunda kalmasıdır.
Seramik kuronlar – E-Max ve Zirkonyum: Bu kozmetik kuronlar sadece seramikten yapılmıştır ve başka hiçbir materyalden yapılmamıştır. Çok doğal bir görünüm sağlayan ve doğal dişlerinizle iyi uyum sağlayan yarı saydam bir malzemeden yapılmıştır. Bu kuronlar daha ince olduğu için daha az diş yapısının çıkarılması gerekir. Diş hekiminiz size hangi tip seramik kuronun uygun olduğu konusunda tavsiyede bulunacaktır.

Diş kuronunun hazırlık süreci nedir?

Diş hekimi dişi, kuron için uygun şekle sahip olacak şekilde hazırlar. Dış yüzeyin bir kısmı çıkarılır ve güçlü bir iç "çekirdek" bırakılır. Çıkarılan diş miktarı, yerleştirilecek kuronun kalınlığına karşılık gelir. Diş oluşturulduktan sonra, diş hekimi hazırlanan dişin bir ölçüsünü, karşı çenenin bir ölçüsünü ve ısırma şeklinizi işaretlemek için muhtemelen başka bir ölçüyü yapar. Ölçüler, kuronu imal etmek için gereken diğer bilgilerle birlikte teknisyene verilir. Bazen doğru renk eşleşmesini sağlamak için fotoğraflar da çekilir.

Kronu kim hazırlar?

Dişlerinizin rengi ile ilgili ölçüler ve bilgiler diş teknisyenine verilir. Ağzınızın modellerini yapar ve ardından kuronun mükemmel şekilde oturmasını sağlamak için kuronu oluşturur.

Kuron görünür olacak mı?

Hayır, kuron fark edilmeyecek ve mevcut dişlerinize uyması için her türlü çaba gösterilecektir. Bazen laboratuvar teknisyeninin mümkün olan en iyi uyumu sağladığından emin olmak için fotoğraflar çekilir. Bazı durumlarda hastanın ideal sonucu elde etmesi için teknisyen ile görüşmesi tavsiye edilir. İlk randevunun sonunda, genellikle plastikten yapılmış geçici bir kuron yerleştirilir ve son kuron hazır olana kadar kullanılabilir. Bu geçici kuronlar daha belirgin olmakla birlikte ağızda kısa bir süre kalırlar.

Tedavi süresi nedir?

En az iki randevuya gitmeniz gerekmektedir: birincisi geçici kuronun hazırlanması, ölçü alınması, diş kalıbının alınması ve yerleştirilmesi için, sonuncusu daimi diş kaplamasının yerleştirilmesi için.

Diş kronu uygulanırken ağrı/acı oluyor mu?

Hayır. Lokal anestezi kullanılacaktır ve hazırlanması dolgudan farklı değildir. Dişin siniri yoksa ve post kron hazırlanıyorsa lokal anesteziye gerek olmayabilir.

Post kronlar aynısı değil mi?

Post kuronlar, dişte kök kanalı olduğunda ve diş eti hattının üzerinde bir kuron için yeterli diş kalmadığında kullanılır. Ne kadar diş kaldığına bağlı olarak, diş hekimi önceden yapılmış bir post veya bir diş teknisyeni tarafından yapılmış bir post arasından seçim yapabilir. Direk, diş etinin üzerine yerleştirilir ve ona bir kuron takmak için yeterli alan sağlar. Post kronların başarı oranları geleneksel bir kron kadar yüksek olmasa da, bazı durumlarda tek alternatif dişi çıkarmak ve diş implantını düşünmek olabilir.

Kuron ne kadar dayanıklıdır?

Bir kuronun dayanıklılığı, sonraki bakıma bağlıdır. Kronun kendisi çürümez, ancak kuron kenarının dişe birleştiği noktada diş çürümesi meydana gelebilir. Bu bölgeyi diğer dişleriniz kadar temiz tutmanız çok önemlidir, aksi takdirde diş çürüğü kuron için risk oluşturabilir.

Kronlar dişlere nasıl yapıştırılır?

Kronun uyumu ve görünümü tarafınızca kontrol edilip onaylandıktan sonra özel diş yapıştırıcısı ile yapıştırılır.

Diş kuronu farklı bir his yaratacak mı?

Kuronun şekli, kuron öncesi dişinizin şeklinden biraz farklı olduğu için, bunu başlangıçta fark edebilirsiniz.

Kuron için bir alternatif var mı?

Dişin sadece küçük bir dolgusu varsa, ağzın ön tarafındaki bir kaplama diş kaplamasına bir alternatif olabilir. Diş hekimimiz tüm uygun alternatifler konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Seçeneklerinizi konuşmak için lütfen bizimle iletişime geçin.

Bir diş kronunun ücreti nedir?

Kron tedavisinin maliyeti, tedavinin karmaşıklığına ve tedavi tipine bağlı olarak değişebilir. Net bir maliyet tahmini almak için diş hekimimizden tavsiye almalısınız.