Diş Köprüsü

Diş köprüsü, bir veya daha fazla ardışık eksik diş arasında köprü görevi gören yapay bir diştir. Eksik dişler kozmetik olduğu kadar sağlık açısından da endişe verici olabilir. İki ana tip diş köprüsü vardır. En yaygın tip, yapay diş (veya dişler) ortada olacak şekilde, boşluğun her iki tarafındaki doğal dişlere kalıcı olarak yapıştırılan iki porselen veya metal krondan yapılır. Eksik dişlerin her iki tarafındaki dişler güçlü ve sağlıklıysa, adeziv köprü yaptırabilirsiniz. Yapışkan köprü, dişin her iki tarafında "kanatları" olan yapay bir diştir. Bu kanatlar destek dişlerinin iç yüzeylerine yapıştırılır. Bu sayede komşu dişlerin tam teşekküllü kuronlara hazırlanmasına gerek kalmaz.

Diş köprülerinin faydaları nelerdir?

Diş köprüleri eksik dişlere kalıcı bir çözüm sunar. Diş implantlarından farklı olarak, köprüler ile eksik dişler ameliyatsız olarak eklenebilir. Mevcut porselen yüzeyler sayesinde yeni dişiniz doğal dişlerden pek ayırt edilemez. Bir diş köprüsü, gülümsemenize olan güveninizi artırabilir, yemek yeme ve konuşma gibi günlük aktiviteleri kolaylaştırabilir. Eksik bir dişin değiştirilmesi kalan dişlerinizin korunmasına da yardımcı olabilir. Boşluklarınız varsa kalan dişler öne eğilebilir veya boşluğa kayabilir, bu da ısırmanızı etkileyebilir. Ayrıca yiyecekler boşluklara sıkışabilir ve diş çürümesi riskini artırır. Diş köprüleri güveninize, yaşam kalitenize ve ağız sağlığınıza yapılan bir yatırımdır.

Diş köprülerine ne gibi alternatifler var?

Eksik dişleri değiştirmenin birkaç yolu vardır. Tüm seçenekleri kontrol etmeniz ve diş hekiminizle görüşmeniz önemlidir. Köprülere alternatifler şunları içerir:

Tam veya kısmi protezler (yapay dişler)

akma dişlerin takıldığı çıkarılabilir plastik veya metal ateller

Diş İmplantları

Doğrudan çene kemiğinize sabitlenen bir titanyum implantın üzerine yerleştirilen sahte bir porselen (taç). Diş hekiminiz hangi seçeneğin sizin için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.

Diş köprülerinin fiyatı / maliyeti nedir?

Diş köprüleri, genellikle daha rahat oldukları için takma dişlerden daha pahalıdır. Diş köprüleri aynı zamanda ağız sağlığınıza yapılan bir yatırımdır, çünkü eksik dişlerin değiştirilmesi, kalan doğal dişlerinizin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Kesin maliyet, köprünün nerede kullanılacağına ve köprünün hangi malzemeden yapılacağına bağlı olarak değişecektir. Diş hekimlerimiz seçeneklerinizi sizinle görüşecek ve tedavi başlamadan önce size tam fiyatı söyleyecektir.

Diş köprüleri nasıl kullanılır?

İlk ziyaretiniz sırasında diş hekiminiz eksik ve bitişik dişlerinizin 3 boyutlu bir röntgenini verecektir. Daha sonraki ziyaretlerde, eksik dişinizi laboratuvar yapımı özelleştirilmiş bir köprü ile değiştirecektir. İşleme başlamadan önce diş etlerinizdeki herhangi bir ağrıyı bastırmak için size lokal anestezik enjeksiyonu yapılacaktır. Diş hekiminiz, köprüyü doğru şekilde ısırdığınızı kontrol ederek köprünün doğru şekilde takıldığından emin olacaktır. Diş köprüsü takıldıktan sonra diş etleriniz biraz ağrıyabilir veya sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı biraz hassas olabilirsiniz. Yeni diş de biraz garip gelebilir çünkü daha önce orada olan boşluğu doldurur. Ancak, bu belirtiler birkaç gün içinde kaybolmalıdır. Köprüler sağlam bir şekilde sabitlenmiştir, bu nedenle temizlik için çıkarmaya gerek yoktur. Doğal dişlerinizi sağlıklı tutmak için köprü altındaki boşluğu özel diş ipi ile temizlemeniz gerekir. Diş hekiminiz size nasıl diş ipi kullanacağınızı gösterecektir. Uygun bakım yapılırsa, bir köprü uzun yıllar dayanabilir.